Inleiding

Social media is een verzamelnaam voor alle online platformen die interactie tussen de gebruikers mogelijk maken. Een aantal populaire platformen zijn TikTok, Instagram, Snapchat, Facebook en de videosite YouTube.De invloed van social media binnen het onderwijs groeit. Het gebruik van social media biedt nieuwe mogelijkheden, maar brengt ook risico’s met zich mee. Het is daarom essentieel dat er duidelijke regels gelden en dat iedereen die betrokken is bij de school hiervan op de hoogte is. Zo kunnen conflicten rondom social media worden voorkomen.

Paus Johannes Spijkenisse vertrouwt erop dat haar medewerkers, leerlingen en ouders/verzorgers verantwoord om zullen gaan met social media en heeft dit protocol opgesteld om de betrokkenen daarvoor richtlijnen te geven.

 

Uitgangspunten

1. Paus Johannes Spijkenisse onderkent het belang van social media en draagt er met dit protocol aan bij dat social media op de juiste manier wordt gebruikt.

2. Dit protocol draagt bij aan een goed en veilig school- en onderwijsklimaat.

3. Paus Johannes Spijkenisse is alleen verantwoordelijk voor het telefoon- en social mediagebruik van leerlingen wanneer dit onderdeel is van het lesprogramma.

4. Ouders/verzorgers zijn verantwoordelijk voor het telefoon- en social mediagebruik van hun kind(eren) buiten schooltijd. De school heeft hier geen zicht op.

5. Dit protocol dient ervoor te zorgen dat medewerkers, leerlingen en ouders/verzorgers respect voor elkaar hebben en dat iedereen in zijn/haar waarde wordt gelaten.

6. Gebruikers van social media dienen rekening te houden met de goede naam van de

school en van een ieder die betrokken is bij de school.

7. Dit protocol dient ervoor om alle betrokkenen bij Paus Johannes Spijkenisse te beschermen tegen de mogelijk negatieve gevolgen van social media.

 

Voor alle betrokkenen

1. Alle betrokkenen zijn persoonlijk verantwoordelijk voor de inhoud die wordt gepubliceerd op social media.

2. Alle betrokkenen dienen zich ervan bewust te zijn dat de gepubliceerde inhoud voor onbepaalde tijd openbaar zal zijn, ook na het verwijderen van het bericht.

3. Wanneer er handelingen worden verricht die in strijd zijn met de fatsoensnormen van de school (bijvoorbeeld: hacken van een account, pesten, stalken, bedreiging, sexting), dan neemt de school passende maatregelen.

4. Bij het opmerken van een ontoelaatbare en/of grensoverschrijdende situatie of handeling dient de betrokkene dit te melden bij de contactpersoon van de school.

 

Voor medewerkers

1. Bij het gebruik van social media dienen de medewerkers rekening te houden met de representatieve rol die de medewerkers hebben voor de leerlingen en (het beeld van) de school. Medewerkers mogen elkaar hierop aanspreken.

2. Bij het gebruik van social media dienen de medewerkers er rekening mee te houden dat zij zowel een persoonlijke als professionele online aanwezigheid hebben, waarbij het belangrijk is deze gescheiden te houden. Het advies geldt om met “gezond verstand” na te denken over wat er online geplaatst wordt. Tevens dienen de medewerkers op social media weg te blijven van politieke voorkeur.

3. Medewerkers dienen de privacy van leerlingen, ouders/verzorgers en collega’s te respecteren. Foto’s of informatie over betrokkenen delen zonder toestemming is daarom niet toegestaan. Voor het delen van foto’s of informatie over leerlingen is er toestemming nodig van de ouders/verzorgers.

4. Het is niet toegestaan om standpunten en/of overtuigingen te publiceren die in strijd zijn met de missie en visie van de school of de uitgangspunten van dit protocol. Bij twijfel of een publicatie op social media in strijd is met de richtlijnen neemt de medewerker contact op met de directie.

5. Wanneer een conflict door social media negatieve gevolgen heeft voor de orde in de klas, wordt dit door de leerkracht in de klas besproken en worden de ouders/verzorgers van de betreffende leerlingen hierover geïnformeerd.

6. Het is toegestaan om een mobiele telefoon te gebruiken op school. Dit gebeurt echter zo min mogelijk in het zicht van de leerlingen, of ten behoeve van trainingsdoeleinden of werkgerelateerde situaties.

7. Leerkrachten zorgen ervoor dat de mobiele telefoons van leerlingen aan het begin van de schooldag worden opgeborgen in de kast. Als er een mobiele telefoon kwijtraakt nadat de leerkracht er bewust voor heeft gekozen de telefoons niet op te bergen in de kast, dan lost de leerkracht dit zelf op.

8. Het is niet toegestaan om deel te nemen aan een WhatsApp groep met leerlingen en/of met ouders/verzorgers.

9. Het is niet toegestaan om een privé telefoonnummer te delen met leerlingen en/of ouders/verzorgers.

10. Medewerkers dienen bij voorkeur via Social Schools met ouders/verzorgers te communiceren. Hier kunnen de ouders in chatten met de leerkrachten. Leerkrachten bepalen zelf of zij dit ook buiten werktijd beantwoorden

11. Het is niet wenselijk om via social media met ouders/verzorgers en/of leerlingen te communiceren. Hier geldt een uitzondering voor als er reeds sprake is van een (vriendschappelijke) relatie.

12. Medewerkers die in strijd handelen met dit protocol maken zich mogelijk schuldig aan plichtsverzuim. Bij een vermoeden hiervan volgt een gesprek met directie.

 

Voor ouders/verzorgers

1. Ouders/verzorgers dienen de privacy van alle betrokkenen bij de school te respecteren. Voor het delen van foto’s of informatie over de betrokkenen is daarom toestemming nodig van de betreffende personen.

2. Ouders/verzorgers dienen zich ervan bewust te zijn dat er leeftijdsgrenzen gelden voor het gebruik van social media. Voor het gebruik van social media door kinderen onder de 16 jaar is toestemming nodig van de ouders/verzorgers.

3. Ouders/verzorgers zijn verantwoordelijk voor het online gedrag van hun kind(eren) buiten schooltijd. Het is hierbij wenselijk om toezicht te houden en met het kind in gesprek te gaan over het telefoon- en social mediagebruik.

4. Ouders/verzorgers dienen op beschaafde en respectvolle wijze te communiceren met medewerkers van de school.

5. Bij conflicten (tussen leerlingen) rondom social media dienen de ouders/verzorgers dit te melden bij de school.

6. Ouders/verzorgers dienen via Social Schools of telefonisch te communiceren met medewerkers van de school. Bij dringende zaken heeft telefonisch contact de voorkeur.

7. Ouders/verzorgers worden geacht om met ‘gezond verstand’ te handelen, met in achtneming van de privacyregels, met het maken van beeldmateriaal binnen de schoolomgeving en dit uitsluitend te doen voor privégebruik.

8. Het is niet toegestaan om beeldmateriaal afkomstig van Social Schools onder eigen naam te delen.

 

Voor leerlingen

1. Leerlingen dienen respectvol met andere betrokkenen om te gaan. Iemand (online) beledigen, pesten, uitschelden, stalken of bedreigen is daarom niet toegestaan.

2. Het is toegestaan om kennis en informatie te delen op social media, mits het geen vertrouwelijke of persoonlijke informatie betreft en andere betrokkenen niet schaadt.

3. Wanneer een leerling twijfelt over iets wat hij/zij op social media wil publiceren, dient de leerling dit te bespreken met de ouders/verzorgers en/of de leerkracht.

4. Het is niet toegestaan om stickers, foto’s, video’s of andere media-uitingen van medeleerlingen te maken en/of verspreiden zonder dat de betreffende leerling hiervan op de hoogte is en toestemming heeft gegeven.

5. Wanneer een leerling zich niet prettig voelt over iets wat op social media staat of is gebeurd, dient de leerling screenshots te maken van de uiting(en) en dit te melden bij de ouders/verzorgers en/of de leerkracht.

6. Het is niet toegestaan om mobiele telefoons en/of smartwatches te gebruiken op school, tenzij hier door de leerkracht toestemming voor is gegeven. Bij binnenkomst worden de mobiele telefoons ingeleverd bij de leerkracht, opgeborgen in de kast en na schooltijd mogen deze worden opgehaald.

7. Het is niet toegestaan om foto’s en/of video’s van anderen te maken op school. Gebeurt dit toch, dan wordt de mobiele telefoon ingeleverd en dienen de ouders/verzorgers deze op te halen.

8. Het is niet toegestaan om social media te gebruiken op de Chromebook.

9. Bij betreden van de school dienen de leerlingen de mobiele telefoon en/of smartwatch volledig uit te schakelen (niet op vliegtuigstand).

 

 

Sancties voor ouders/verzorgers en leerlingen

1. Leerlingen die weigeren om de mobiele telefoon en/of smartwatch af te staan aan de leerkracht, handelen in strijd met het protocol. De ouders/verzorgers zullen hierover direct worden geïnformeerd.

2. Ouders/verzorgers en/of leerlingen die in strijd handelen met dit protocol maken zich mogelijk schuldig aan verwijtbaar gedrag. Dit wordt opgenomen in het leerlingdossier.

3. Afhankelijk van de ernst van de uitlatingen, gedragingen en gevolgen worden naar ouders/verzorgers en/of leerlingen toe maatregelen genomen volgens het gedragsprotocol